Špinača je naravni zaklad na vsakem krožniku
Špinača, ki izvira iz stare Perzije, si že stoletja zasluži sloves ene najbolj hranilno bogatih vrst zelenjave. Njene koristi so neprecenljive za zdravje, saj vsebuje snovi, ki izboljšujejo delovanje telesa na številnih področjih, od krepitve srca do zaščite pred rakom. Uživanje špinače, bodisi surove v solatah, kot del smoothijev ali kuhane v različnih jedeh, dokazano koristi skoraj vsem telesnim sistemom, pravijo strokovnjaki.
Špinača vsebuje železo, ki krepi hemoglobin v krvi, ta pa prenaša kisik do vseh celic in tkiv, s čimer špinača spodbuja vitalnost in veča energijo. Vsebuje tudi nitrate, ki krepijo mišični tonus, zaradi česar je njena povezava z močjo več kot simbolična. Špinača je tudi priljubljena sestavina diet, saj ima nizko kalorično vrednost, bogastvo vlaknin pa spodbuja prebavo in zdravje črevesja.
S svojimi antioksidanti, kot sta vitamina A in C, špinača ščiti celice pred prostimi radikali ter zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni, prebavne težave in celo raka. Za nosečnice in otroke je špinača posebej priporočljiva zaradi folne kisline, vitamina B9, ki je ključna za zdrav razvoj. Z vitaminom A in opsinom špinača spodbuja vid in preprečuje nastanek sive mrene, minerali kot magnezij in kositer pa pomagajo uravnavati krvni tlak, kar špinačo postavlja v vrh prehranskih živil za osebe z visokim krvnim tlakom.