Med že za zajtrk? Dobra izbira za naravni vir zdravja

Začetek dobrega in zdravega dne se vedno začne v kuhinji, saj način, kako zjutraj zapustimo hišo, podzavestno vpliva na naše razpoloženje in energijo skozi ves dan. Mnogi ljudje dan začnejo brez zajtrka, kar organizem že zjutraj oslabi in povzroči utrujenost. Uživanje male žlice medu na tešče pa je idealen način za zagotovitev moči in energije organizmu, kar potrjujejo ne samo ljudske izkušnje, temveč tudi številne raziskave.

Med že za zajtrk? Dobra izbira za naravni vir zdravja

Med ni le sladilo, ampak ima številne zdravilne lastnosti. Pred iznajdbo antibiotikov so ga pogosto uporabljali za zdravljenje ran in opeklin, blaženje kašlja in nego kože. V antiki je veljal za pomembno živilo za atlete in fizično aktivne ljudi. Vendar pa je treba opozoriti, da med ni primeren za otroke, mlajše od enega leta, saj lahko povzroči botulizem.

Med vsebuje majhne količine beljakovin, folata, vitamina C ter drugih pomembnih hranil. Njegova najpomembnejša vrednost pa izhaja iz mineralov, kot sta mangan in železo. Že majhna količina, na primer 28 gramov medu, vsebuje 14 % priporočenega dnevnega vnosa mangana in 8 % železa, ki sta bistvena za krepitev imunskega sistema in splošno dobro delovanje telesa.

Med deluje kot naravni antioksidant in antibakterijsko sredstvo ter je sovražnik mikrobov. Zaradi svojih hranilnih vrednosti in bogate vsebnosti vitaminov ter mineralov je med prava "multivitaminska" bomba. Uporabljamo ga za povečanje energije, krepitev imunskega sistema, zmanjševanje alergij in lajšanje kašlja. Žlica medu na tešče je torej preprost korak k bolj zdravemu in vitalnemu življenju.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0