Zamenjava rdečega mesa z modro ribo bi lahko rešila stotine tisoč življenj letno

Znanstveniki iz Japonske in Avstralije opozarjajo, da bi prehod z rdečega mesa na modro ribo, kot so slanik, sardine in inčuni, lahko rešil do 750.000 življenj letno. Študija, ki je zajela prehranske navade v 130 državah, je pokazala, da bi ta sprememba bistveno zmanjšala število bolezni srca in ožilja ter drugih kroničnih obolenj.

Zamenjava rdečega mesa z modro ribo bi lahko rešila stotine tisoč življenj letno

Študija, objavljena v reviji BMJ Global Health, je razkrila, da bi zmanjšanje uživanja rdečega mesa, zlasti v državah v razvoju, imelo najopaznejše zdravstvene koristi. Na primer, v Veliki Britaniji je že sedanja osemodstotna zmanjšana poraba rdečega mesa privedla do napovedi, da bo v prihodnjih 26 letih število smrti zaradi srčno-žilnih bolezni upadlo za 10 odstotkov.

Modra riba je bogat vir beljakovin, nenasičenih maščobnih kislin omega-3, vitamina D in vitaminov B kompleksa. Omega-3 maščobne kisline znižujejo holesterol, preprečujejo strjevanje krvi, čistijo krvne žile in uravnavajo krvni tlak. Zaradi teh lastnosti je modra riba idealna izbira za preprečevanje srčnih bolezni in drugih kroničnih obolenj.

Leta 2019 so kronične bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, rak debelega črevesa, sladkorna bolezen in možganska kap, povzročile 70 odstotkov vseh smrti po svetu. Znanstveniki napovedujejo, da bi uvedba modre ribe kot nadomestka za rdeče meso lahko preprečila med 500.000 in 750.000 smrti do leta 2050, predvsem zaradi zmanjšanja števila srčnih bolezni.

Poleg koristi za zdravje bi zmanjšanje porabe rdečega mesa pripomoglo tudi k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov, saj je proizvodnja rdečega mesa eden največjih onesnaževalcev. Znanstveniki poudarjajo, da je treba spodbujati prehod na bolj trajnostno prehrano, ki koristi tako zdravju ljudi kot planetu.

Kljub prednostim modre ribe britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) opozarja, da je rdeče meso lahko del uravnotežene prehrane, če ga uživamo v zmernih količinah. Vendar prekomerno uživanje, zlasti predelanih mesnih izdelkov, kot so šunka, slanina in soljena govedina, povečuje tveganje za razvoj raka debelega črevesa in drugih bolezni.

Raziskovalci pozivajo k omejitvi uživanja rdečega mesa in prehodu na bolj zdravo in okolju prijazno prehrano. Z zamenjavo rdečega mesa z modro ribo bi lahko dosegli znatne zdravstvene in okoljske koristi, ki bi pripomogle k zmanjšanju kroničnih bolezni ter izboljšale kakovost življenja milijonov ljudi po vsem svetu.

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Vesti

Vse vesti
0